• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Muslim Aid i Općina Hadžići: Pčelarima donirana oprema

U okviru realizacije projekta „Održivo pčelarstvo za marginalizirane porodice i ruralno stanovništvo“ danas je u Hadžićima izvršena dodjela pčelarske opreme, vrcaljke za med, za 10 odabranih korisnika.

Pčelari su se potom uputili na pčelinjak Mehe Sokolovića u Kasatićima gdje je održana osnovna edukacija. Nešto ranije, dobili su po pet košnica sa pčelinjim društvima, nastavke i okvire sa satnim osnovama te ličnu pčelarsku opremu (zaštitna odjeća, dimillica, pčelarski nož itd.), a u idućoj godini planirano je da dobiju po još pet pčelinjih društava.

Radi se o projektu vrijednom blizu 128.000 KM kojeg realiziraju nevladina organizacija Muslim Aid Sarajevo, Općina Hadžići i Udruženje pčelara „Koščan“. U završnoj fazi je instaliranje linije za proizvodnju satnih osnova i punilice meda. Udruženje pčelara „Koščan“ ima obavezu organizacije lokalnog sajma pčelarstva u Hadžićima i organizaciju učešća pčelara na centralnom sajmu u Sarajevu. Projekat također predviđa kreiranje i dizajn ambalaže u procesu brendiranja lokalnog meda.

Zašto su pčele važne?

Pčele oprašuju ogromnu većinu poljoprivrednih kultura i čovječanstvu direktno donose SVAKI TREĆI ZALOGAJ HRANE. Kada bi pčele nestale, zbog poremećaja koje bi to izazvalo u biodiverzitetu, poremetio bi se lanac ishrane i nestao bi već za nekoliko godina i svaki drugi zalogaj hrane koji jedemo, što znači da bi zavladala glad i ratovi zbog hrane. Oprašivanje je vrlo važno i za druge biljke koje se koriste kao biogoriva, vlakna, lijekovi, stočna hrana i građevinski materijali. Na ovaj se način čuvaju i generiraju brojna radna mjesta.

 

Šta ja mogu uraditi za pčele?

1. U svrhu ukrašavanja, na balkonima, terasama i na vrtu sadim, odnosno sijem, medonosne biljke.

2. Kod kuće na balkonu, terasi ili na vrtu postavim kutiju za gniježđenje pčela – mogu je kupiti ili izraditi sam.

3. Zalažem se za očuvanje cvjetnih livada s većom raznolikošću biljaka i na livade sijem medonosne biljke.

4. Izbjegavam košnju za vrijeme najvećeg cvjetanja biljaka, a travu kosim u večernjim satima.

5. Pčelarima omogućujem privremen ili stalan smještaj pčelinjaka na poljoprivrednim površinama. Time će pčele imati odgovarajuću pašu, a naše bilje bit će oprašeno i donosit će bogatije plodove.

6. Ukoliko je već potrebno prskanje, koristim pesticide koji nisu štetni za pčele i prskam kad nema vjetra, rano ujutro ili kasno navečer, kad se pčele već povuku u košnice.

7. Prije prskanja pesticidima malčiram cvjetnice u voćnjacima i vinogradima kako nakon prskanja ne bi privlačile pčele.

8. Osvješćujem djecu i mlade ljude o značenju pčela.

9. Med i druge pčelinje proizvode kupujem kod lokalnog pčelara.

10. Moralno podržavam pčelare i sudjelujem u događajima koji podržavaju brigu za pčele.