• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 30. godišnjica zauzimanja kasarne “Krupa”

 

U organizaciji Udruženja boraca “Patriotska liga” općine Hadžići i Općine Hadžići danas je obilježena 30. godišnjica zauzimanja kasarne “Krupanjska rijeka” u Zoviku te pogibije prvih šehida na području općine Hadžići Mehmedalije Hujića i Nihada Fejzića.

Na današnji dan 11. maja 1992. godine, grupa boraca s prostora Pazarića, samoinicijativno preduzima aktivnosti i kreće put kasarne “Krupanjska rijeka”, radi njenog zauzimanja, te popravljanja svoje borbene i vatrene moći, izuzimanjem MTS-a iz kasarne.

Ovo je mjesto našeg ponosa. Mjesto na kojem je jedna mala grupa patriota pokazala da se “aždaha” zvana JNA može poraziti. Na današnji dan 11. maja 1992. godine izvojevana je prva pobjeda nad JNA.

U “Krupoj” su u to doba služili i redovni vojnici i rezervisti, čuvala je veliko skladište naoružanja i municije i predstavljala problem u komunikaciji prema glavnom gradu BiH.

Lokalitet kasarne Krupa u Zoviku predstavljao je važan objekat pozadinske baze, sarajevske divizije JNA, za skladištenje i smještaj MTS-a, UBS-a i drugih sredstava vojne opreme, te kao takav bio je izvor snabdijevanja i naoružavanja, kako jedinica JNA, tako i paravojnih jedinica SDS-a u BiH, te drugih militantnih grupa i pojedinaca, posebno sa prostora općine Hadžići i susjednih općina, koje su se stavile u funkciju agresora i agresije na suverenu, međunarodno priznatu državu BiH.

Zauzimanjem ove kasarne oružanom borbom, od strane jedinica Patriotske lige, TO i MUP-a općine Hadžići, oduzeta je od neprijatelja velika količina vojne opreme, naoružanja, municije, eksploziva, UBS-a, hrane I sl., a koje je iskorišteno za opremanje i naoružavanje naših jedinica, kao i jedinica susjednih općina, te početak i razvoj proizvodnje UBS-a za potrebe jedinica koje su branile BiH širom naše zemlje. Preko 200 tona eksploziva zarobljeno je u njenim magacinima.

Tokom rata ovaj objekat je poslužio kao centralno skladište za smještaj ljudi i sredstava te kao polazna stanica za dalju distribuciju MTS-a, hrane, humanitarne pomoći, kao i kretanje ljudstva za jedinice i stanovništvo opkoljenog Sarajeva i jugoistočne Bosne, sve do Goražda.