• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Hadžićani su svirepo mučeni i ubijani: Mnogima se ne zna za kosti

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina na spomen-obilježju u Donjim Hadžićima ,danas je obilježena godišnjica stradanja mještana ove mjesne zajednice. Pored porodica ubijenih i nestalih, cvijeće su položili predstavnici Općine Hadžići, boračkih organizacija , Mjesne zajednice i OO SDA Hadžići.

Nakon što su agresorske jedinice, sastavljene od srpske policije, JNA i paravojnih formacija SDS-a, od 9. do 20. maja 1992, etnički očistile centar Hadžića i naselje Musići, a sve vojno sposobno stanovništvo pozatvarale u više logora i kazamata u Hadžićima, na Ilidži, Kuli i u Lukavici, a dobar dio pobili, te nakon što su 21. juna 1992. do temelja porušili Griviće i većim dijelom i Vrančiće, na red su došli i Donji Hadžići.

Stanovništvo koje se od otpočinjanja oružane agresije u ovoj općini nije uspjelo izvući prema Igmanu i slobodnoj teritoriji, na isti način je bilo napadnuto, porobljeno, svirepo likvidirano ili zatvoreno u hadžićke logore.

Nakon završetka rata u ovoj mjesnoj zajednici podignuto je spomen-obilježje ubijenim građanima. Na spomen-ploči upisana su imena 68 žrtava srbo-četničkog agresora. Još nisu pronađene grobnice, ni kosti 41 Bošnjaka ovog naselja.

Među 68 ubijenih i poginulih mještana Donjih Hadžića je i šest iz porodice Čiko i to Adnan, Jasmin, Ramiz, Emir, Munib i Salem. Ovih šest stanovnika Donjih Hadžića četnici su zvjerski likvidirali u Lokvicama.