• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Kako se Tehničko-remontni zavod Hadžići digao iz pepela: Zaposleno 140 radnika, plaće redovne, ugovoreno 15 miliona KM poslova

Blokirani računi, generalni štrajk, ukupno 26 radnika bez posla i plaća bila je slika Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići s početka 2022. godine. Ono malo radnika što je ostalo, njih 26, kao da su ostali bez zraka. Nagomilani dugovi stegli su se kao omča oko vrata. Nekadašnji gigant koji je upošljavao blizu 1700 radnika bio je na koljenima i pred gašenjem.

Međutim, danas, slika ovog preduzeća izgleda ovako: 140 radnika prelazi kapiju Remonta, plaće su redovne, sa svim pripadajućim porezima, doprinosima, ugovoreno je 15 miliona KM poslova, uplaćeni su avansi, kupljene su nove mašine, proizvodnja se proširuje kao i nova radna mjesta.

Nekadašnji hadžićki gigant na noge su digli premijer FBiH Fadil Novalić, resorni ministar Nermin Džinić te nova uprava na čelu sa generalnim direktorom Ismom Hebibovićem. Poslovi su ugovoreni sa domaćim kompanijama Pretisom i Igmanom. U isto vrijeme pokrenuta je proizvodnja vojnog naoružanja za strane kupce. Svoj doprinos, pogotovo u onim najtežim trenucima, dala je i Općina Hadžići na čelu sa načelnikom Ejubovićem.

„ Ovu firmu sam preuzeo 16. februara 2022. godine i u njoj sam zatekao štrajk i 26 uposlenih. Danas kapiju Remonta prolazi 140 ljudi koji su u radnom odnosu. Vrijednost ugovora koje smo zaključili u ovom periodu je 15 miliona KM. Da su ti ugovori aktivni govore i uplaćeni avansi. Od tih avansa smo značajno stabilizovali stanje i kupili 16 novih mašina. Mašine su raspoređene i u pogonu, od mašinske obrade, šnajderaja i stolarije. Vratili smo bankama nekih 200.000 KM kredita, također i neke pozajmnice privrednim društvima u iznosu od 400.000 KM, stari dug za struju od 90.000 KM, isplatili smo osam zaostalih plata i trenutno isplaćujemo redovno plate sa doprinosima“, priča generalni direktor Ismo Hebibović.

Tehničko-remontni zavod Hadžići je od maja ove godine do septembra ostvario 3 miliona KM prometa. U istom periodu prošle godine promet je iznosio 700.000 KM. Do kraja godine nova uprava očekuje promet od cca 8 miliona KM.

„Najbitnije je da smo u protekla četiri mjeseca uspjeli vratiti proizvodnju u TRZ i otrgnuti se od kooperanata, uposlili smo naše ljude i kupili nove mašine, opremamo pogone i značajan dio prihoda ostaje u firmi. Imat ćemo dobit na kraju godine i to možemo dalje investirati u našu proizvodnju“, navodi Hebibović.
 

Do kraja godine TRZ bi trebao isporučiti veće količine ručnih raketnih bacača vlastite proizvodnje za strano tržište, ali i druge proizvode za domaće kompanije namjenske proizvodnje.

 

„ Od 16. februara ove godine su krenule pripreme u TRZ Hadžići, a pravi posao smo pokrenuli od početka maja. Danas smo tu gdje jesmo. Prošli ponedjeljak bila je isporuka 3.500 komada sanduka naše proizvodnje za firmu Pretis. Trenutno je uposleno 140 radnika, a stalno dolaze novi jer ima potrebe za novom radnom snagom. Strateško opredjeljenje uprave, nadzornog odbora i direktora preduzeća jeste da TRZ Hadžići između ostalog bude logistička baza i podrška čitavoj namjenskoj industriji u BiH kada su u pitanju proizvodi od drveta“, kazao je između ostalog predsjednik Nadzornog odbora TRZ Hadžići Vahid Alađuz.

„Drago mi je što sam dio uspješne priče TRZ-a. Nadam se da će ovo biti dugoročno, da ćemo još više proširiti proizvodnju i povećati broj uposlenih. Vlada FBiH će biti tu da pomogne preduzeće i radnike, nećemo uzimati dobit. Znamo zašto Remont nije mogao biti uspješan ranije“, kazao je ministar Džinić.

„Čestitam novom menadžmentu i novom nadzornom odboru na pozitivnom startu. Posebno me raduje veliki broj uposlenih i ugovoreni poslovi. Kao lokalna zajednica i dalje vam stojimo na raspolaganju i tu smo da vam pomognemo koliko smo u mogućnosti“, poručio je načelnik Ejubović.