• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 27. godišnjica pogibije osam policajaca

Na platou Godinjskih brda, u općini Trnovo učenjem fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 27. godišnjica pogibije osmerice policajaca: Selima Tufe, Asima Tufe, Amira Agića, Erika Tire, Edina Hajre, Rusmira Nikšića, Šabana Muhibića i Šemsudina Čilaša koji su posljednjeg dana agresije 11. 10. 1995. godine poginuli na Treskavici. Cvijeće je položeno i na spomeniku heroja Zaima Imamovića.

Magla, hladno vrijeme i sitna kiša nisu spriječili okupljanje rodbine, prijatelja saboraca, predstavnika boračkih organizacija, Općine i Kantona, policajca… da se još jednom prisjete velikih, hrabrih heroja, koji su svojom krvlju i životima branili i odbranili zemlju.

Odbrana od agresije najsjajnije je razdoblje bosanske historije. U izuzetno složenim političkim i vojnim uslovima država Bosna i Hercegovina se uspjela odbraniti od srpske agresije i izboriti međunarodno priznanje. Ogromnu ulogu i značaj, prije svega u odbrani, a potom i u oslobađanju teritorija Bosne i Hercegovine, imala je policija. O tome je danas na Godinjskim brdima govorio jedan od ratnih komandira SJB “Hadžići” Huso Šehić.

“Početak agresije bio je vrlo težak za sve građane. Raspolagali smo podacima da su paravojne formacije SDS-a već dobro naoružane i organizovane od odjeljenja do odreda. Oružje su dobili od JNA. Većinu tog paravojnog sistema smo razoružali te oduzeli na stotine komada vatrenog oružja, hiljade komada municije, minobacača, komplete granata, sredstva veze i drugu vojnu opremu. Policijski smo posao odradili profesionalno, izdali smo potvrde o oduzetom oružju, uzeli izjave i kompletirali krivične prijave, a kada su se stvorili uslovi te smo prijave proslijedili nadležnom tužilaštvu u Sarajevu”, govori Šehić.

Pripadnici MUP-a su pored svojih osnovnih zadataka aktivno učestvovali u svim borbenim dejstvima na području Hadžića te pomagali Armiju Republike BiH na prostorima Hercegovine, srednje Bosne, Bosanske Krajine te na ratištima Treskavice, Sarajeva itd.

“Imamo podatak da je živote za odbranu domovine položilo 46 pripadnika policije, a više od 80 ih je lakše ili teže ranjeno. O tome svejdoči i 11. oktobar 1995. godine kada je naša jedinica policije, snage jedne čete, imala zadatak da u sadejstvu sa policijom Trnova, Kreševa i Kiseljaka ovlada kotom Hum na Treskavici. Nažalost neke jedinice nisu izvršile postavljeni zadatak, a mi smo zaposjeli Hum i odbili nekoliko pješadijskih napada specijalne jedinice “Beli vukovi” tzv. Vojske RS-a. Kako nisu mogli potisnuti našu policiju, agresor je, po običaju, posegao za najtežim oblicima granatiranja i bukvalno su preorali dio kote na kome je bila naša policija. Tu ginu Tufo Selim, Muhibić Šaban, Nikšić Rusmir, Hajro Edin, Tufo Atif, Agić Amir, Tiro Erik i Čilaš Šemsudin. Teže i lakše je ranjeno desetak drugih policijaca od kojih su neki i danas ovdje sa nama. Mi ćemo im uvijek ostati zahvalni. Neka im je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska”, kazao je između ostalog Šehić.