• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obavijest za korisnike prava na dječiji dodatak

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, izbjegla i raseljena lica Općine Hadžići obavještava korisnike prava iz oblasti socijalne zaštite da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo, koji će se primjenjivati od 1. novembra 2022. godine.

 

S tim u vezi, obavještavaju se korisnici prava iz oblasti socijalne zaštite da je izmjenama naprijed pomenutog zakona propisana obaveza prvostepenih organa da usklade sa tim zakonom postojeća rješenja tj. donesu rješenja o prestanku prava odnosno o daljem ostvarivanju prava. Konkretno će se usklađivanje provoditi na način da će prvostepeni organi utvrditi kojoj kategoriji pripadaju djeca koja ostvaruju prava te će se shodno tome ostvarivanje prava prilagoditi novim zakonskim propisima na način da:

  1. Korisnicima prava na redovni dodatak na djecu mlađu od 18 godina u postupku usklađivanja prava po službenoj dužnosti utvrdit će se prestanak ostvarenog prava sa danom 31.10.2022. godine. Dakle, pozivamo ove korisnike da podnesu novi zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak po federalnom propisu, ukoliko cenzus primanja po članu domaćinstva ne prelazi 217,20 KM u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva.
  1. Korisnike prava na uvećani dodatak na djecu informišemo da ćemo u postupcima usklađivanja uvjeta biti u obavezi da utvrdimo prebivalište djece/porodice na području Kantona Sarajevo u trajanju dužem od godinu dana, te ćemo za sve članove porodičnog domaćinstva provoditi postupak provjere ispunjavanja tog i ostalih uvjeta prije nego što utvrdimo pravo na dodatak na djecu u skladu sa odredbama izmijenjenog zakona. Dakle, ove porodice u ovom trenutku ne trebaju podnositi zahtjeve, njihovo pravo će biti usklađeno po službenoj dužnosti.
  2. U slučaju da se radi o porodici sa troje i više djece koja ima dvoje djece mlađe od 18 godina, za tu djecu pozivamo korisnike da podnesu novi zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak po federalnom propisu, ukoliko cenzus primanja po članu domaćinstva ne prelaze 217,20 KM u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva, dok će se za djecu stariju od 18 godina po službenoj dužnosti provjeriti uvjeti za dalje ostvarivanje prava po kantonalnom propisu.
  3. Korisnice prava na naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu u ovom trenutku ne trebaju podnositi zahtjeve, njihovo pravo će biti usklađeno po službenoj dužnosti.
  4. Korisnice prava na novčanu pomoć nakon porođaja ženi-majci koja nije u radnom odnosu u ovom trenutku ne trebaju podnositi zahtjeve, njihovo pravo će biti usklađeno po službenoj dužnosti.
  5. Svi postupci koji su pokrenuti prije stupanja na snagu ovog zakona, a nisu okončani okončat će se po odredbama ovog zakona.

 

Bitno je istaći da su federalni i kantonalni zakon propisali uvjete i način ostvarivanja prava na dječiji dodatak/dodatak na djecu za različite kategorije korisnika.

Odredbe Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH propisuju uvjete i način ostvarivanja prava za djecu do 18. godina života i osobe sa invaliditetom sa utvrđenim stepenom invalidnosti od 100%, pod uvjetom da je invalidnosti nastala prije 18. godine života odnosno za vrijeme redovnog školovanja. Pored ostalih uvjeta, ovaj zakon propisuje cenzus za ostvarivanje prava u visini od 40 % najniže plate u FBiH (trenutno 217,20 KM) po članu domaćinstva ostvaren u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. Prihodima po ovom zakonu se smatraju: prihodi koji su uređeni propisima o porezu na dohodak, starosna, invalidska i porodična penzija, primanja ostvarena po propisima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštiti lica za invaliditetom, naknada za vrijeme trajanja nezaposlenosti, prihodi po osnovu obaveznog izdržavanja, prihodi po osnovu naknade za hraniteljstvo/starateljstvo, prihodi po osnovu životnog osiguranja i prihodi od nasljedstva. Iznos dječijeg dodatka utvrđen je u visini od 19% najniže plaće u FBiH (trenutno iznosi 103,17 KM)

Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom Kantona Sarajevo, propisuje uvjete i način ostvarivanja prava na dodatak na djecu za djecu i porodice koje ostvaruju pravo na uvećani dodatak na djecu bez obzira na imovinski cenzus (član 136. Zakona) i dječiji dodatak za vrijeme redovnog studiranja.

Ukoliko se pravo na dječiji dodatak ostvaruje za vrijeme redovnog studiranja propisani su isti uvjeti kao u federalnom zakonu. Izuzetak su djeca koja su ometena u fizičkom ili psihičkom razvoju i njima, bez obzira na primanja pripada pravo na dodatak na djecu za vrijeme školovanja i osposobljavanja za život i rad, a najkasnije do navršenih 26. godina života.

ZAHTJEV ZA PRIZNAVANJE PRAVA NA DJEČIJI DODATAK FBIH PREUZMITE OVDJE.

UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PRAVA I POTREBNU DOKUMENTACIJU PREUZMITE OVDJE

 

S ciljem bržeg i kvalitetnijeg pružanja usluga Općina je obezbijedila i poseban šalter u holu zgrade Općine Hadžići (Hadželi 114) na koji će se isključivo predavati zahtjevi sa potrebnom dokumentacijom za ostvarivanje prava na dječiji dodatak po Federalnom zakonu. Za sve dodatne informacije korisnici mogu pozvati slijedeći broj  033/475-916

 

 

 

Služba za boračko-invalidsku, socijalnu i zdravstvenu, zaštitu, izbjegla i raseljena lica Općine Hadžići