• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Načelnik Ejubović obišao infrastrukturne projekte

Na području naše općine nova građevinska sezona 2020. otvorena je mnogobrojnim infrastrukturnim projektima čija ukupna vrijednost prelazi 1, 5 miliona KM. Načelnik Općine Hadžići g. Hamdo Ejubović obišao je danas projekte koji se realizuju u MZ Grivići, u MZ Hadžići – centar te projekat u Donjem Zoviku.

Javno komunalno preduzeće „Rad“ Sarajevo trenutno izvodi radove rekonstrukcije saobraćajnice koja se proteže između pomoćnog fudbalskog stadiona FK „Radnik“ i objekta KSIRC-a. Planirane su dvije saobraćajne trake ukupne širine 4,5 metara sa obostranim pješačkim stazama.

Paralelno se postavlja i javna rasvjeta. Rekonstrukcijom saobraćajnice omogućit će se dolazak posjetilaca do sportskih objekata i objekata za rekreaciju iz pravca ulice „6. mart“ i ulice Hadželi iz pravca PC Zujevina.

U Mjesnoj zajednici Grivići građevinska sezona 2020. počela je rekonstrukcijom ulice Stari Grivići ukupne dužine 470 metara. Rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Stari Grivići izvodi se u dužini od 270 metara. Predviđena širina asfaltne kolovozne trake je 4,5 metra.

Također rekonstruisat će se lokalna saobraćajnica, zaseok Točak. Širina asfaltne kolovozne trake iznosi tri metra, dužine 200 metara. Saobraćajnice se izvode sa obostranim ivičnjacima.

Također, JKP „Komunalac“ d.o.o. Hadžići će u dužini od 250 metara izvršiti rekonstrukciju vodovodne mreže, odnosno zamjenu starog azbest-cementnog vodovoda sa novim materijalima.

“Danas smo obišli neka od gradilišta koja smo otvorili zahvaljujući ovako lijepom vremenu u martu. Općina Hadžići je svojim sredstvima pokrenula radove izgradnje i rekonstrukcije mosta i saobraćajnice od skretanja sa M-17 do kasarne Krupa.

Projektom će most biti proširen na dvije saobraćajne trake, a put na širinu od šest metara. Također na ovoj dionici ćemo zamijeniti stare azbest-cementne vodovodne cijevi sa novim ekološki prihvatljivim materijlima.

Također naselje Lokve smo priključili na glavni fekalni kolektor Hadžići-Resnik”, istakao je Ejubović.

Radi se i na projektima uvođenja novih količina vode u sistem vodosnabdijevanja na našoj općini.

“Završavamo projekat uvođenja novih količina vode u sistem vodosnabdijevanja urbanog dijela Hadžića i okolnih naselja kapaciteta 47 litara po sekundi.

Ovim rješavamo problem zamućenja Krupe i uspostavu normalnog vodonabdijevanja u ljetnom period kada izvori oslabe”, kazao je načelnik Ejubović.