• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

NAČELNIK

EJUBOVIĆ (BEGO) HAMDO

Ejubović (Bego) Hamdo rođen je 10.04.1959. godine u Zoviku, Općina Hadžići, oženjen, otac petero djece. Osnovnu školu završio u Pazariću, a Gimnaziju u Hadžićima sa odličnim uspjehom. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, 14.02.1983. godine.

Radio je u Energoinvestu od 21.02.1983. godine na poslovima samostalnog konstruktora, zatim glavnog konstruktura, a od 1990. godine na poslovima rukovodioca grupe za konstrukciju zračnih hladnjaka. 1990. godine raspisani su prvi višestranački izbori.

Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije i član Izvršnog odbora od osnivanja. Za predsjednika Izvršnog odbora SDA Hadžići izabran je 02.11.1991. godine. Na prvim višestranačkim izborima izabran je za odbornika u Skupšini opštine Hadžići.

Bio je član komannde Opštinskog štaba TO Hadžići, kasnije 9.bbr, od početka agresije u funkciji pomoćnika komandanta za moral i politička pitanja.

U julu 1992. godine izabran je za potpredsjednika Ratnog predsjedništva Opštine Hadžići.

Za predsjedavajućeg Prelaznog Općinskog vijeća izabran je u januaru 1995. godine, gdje daje veliki doprinos naročito nakon reintegracije Općine Hadžići.

Iz Armije BiH je na vlastiti zahtjev demobilisan 02.05.1996. Zasniva radni odnos u Energoinvestu na mjestu šefa projektno – konstrukcionog biroa.

U junu 2001. godine ponovo je izabran za predsjednika OO SDA koju funkciju je obavljao do 2005. godine i u tom periodu daje puni doprinos u radu Općinskog vijeća, a naročito na međustranačkoj saradnji.

Od 2002. godine pa do kraja 2004. godine radio je kao zamjenik direktora GIP „Ingrap“ Hadžići, da bi na prvim direktnim izborima 02.10.2004. godine bio izabran za načelnika Općine Hadžići i tu funkciju obavlja i sada veoma uspješno.

Za šesnaest godina rukovođenja općinom Hadžići, ovo područje je doživjelo intenzivan privredni razvoj. Građanima ove općine su u kontinuitetu stvarani bolji uslovi za normalan život, te je kroz razne projekte u izgradnju infrastrukture uloženo više stotina miliona KM.

Modernizacija Hadžića velikim dijelom je rezultat direktne uključenosti svih građana u planiranju budžeta, te menadžerski pristup načelnika Općine Hamde Ejubovića.

Općina je intenzivno ulagala u kapitalne projekte, a budžet Općine se rapidno povećavao. Na taj način su ostvareni veliki projekti u oblasti izgradnje kanalicionog sistema, putnoj infrastrukturi, elektrifikaciji i osvjetljavanju svih naselja na području Općine Hadžići, izgradnji turističko-rezidencijalnih naselja, vodovodnog sistema, sportskih igrališta...

Hamdo Ejubović je svojim znanjem, radom i trudom Općinu Hadžići doveo na nivo jedne od najrazvijenijih i najperspektivnijih Općina u BiH.

Kao poseban doprinos u razvoju Općine može se istaći vrlo aktivna međuopćinska saradnja sa bratimljenim općinama iz Turske i Italije te organizacijama i institucijama iz Turske, Italije, Španije, čime je obezbjedio značajne investicije na ovoj Općini.

Hamdo Ejubović je svojim znanjem, radom i trudom Općinu Hadžići doveo na nivo jedne od najrazvijenijih i najperspektivnijih Općina u BiH.

Za izuzetan doprinos razvoju Općine, Općinsko vijeće Hadžići mu je dodijelilo najveće priznanje, „Zlatni grb sa plaketom Općine Hadžići“.

Njegov rad je prepoznat i van granica Općine Hadžići što govori i činjenica da su mu načelnici i gradonačelnici iskazali povjerenje da ih predvodi kao Predsjednik Saveza općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine.