• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Sramotna odluka direktora Abela Baltića, Dom zdravlja Hadžići neće raditi nedjeljom!

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo dr. Abel Baltić potpisao je nedavno novi Pravilnik o radnom vremenu koji će se primjenjivati od ponedjeljka 6.6. 2022. godine u kojem piše da se ukida dosadašnja dežura nedjeljom u Domu zdravlja Hadžići.

Građani Hadžića, Pazarića i Tarčina po ljekarsku pomoć ponovo moraju na Ilidžu. Direktora Baltića ne zanima da li oni imaju mogućnosti za to, imaju li prevoz imaju li novaca. Organizaciona jedinica Hadžići pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 24.676 stanovnika i pokriva područje od 273 km2.

Pravilnik kojeg je dr. Baltić potpisao predviđa rad nedjeljama u samo tri organizacione jedinice i to u Centru, Novom Gradu i Ilidži. Na Ilidži će dežure obavljati timovi iz Hadžića i Trnova.

Općinski načelnik Hamdo Ejubović, predsjedavajući Općinskog vijeća Hadžići Almin Bašić i predsjednik Zdravstvenog savjeta općine Hadžići dr. Tarik Dželilović tim povodom danas su održali hitan sastanak.

Ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i generalnom direktoru JU DZKS dr. Abelu Baltiću hitno će biti upućen zahtjev da isprave ovu diskriminatornu odluku te da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH omoguće građanima Hadžića osnovno ljudsko pravo, pravo na liječenje.

“Ukoliko se do naredne nedjelje ne povuče ova sramna odluka, bit ćemo primorani da organizujemo i provedemo masovne proteste. Građani općine Hadžići nisu građani drugog reda”, kazao je nakon održanog sastanka načelnik Hamdo Ejubović.