• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Slobodni pad zdravstvenog sistema općine Hadžići

Iako su im uredno i na vrijeme uručeni pozivi za današnju 16. redovnu sjednicu Općinskog vijeća Hadžići na kojoj se raspravljalo o ukidanju nedjeljne dežure u Domu zdravlja Hadžići, ministar zdravstva KS Haris Vranić, direktor JU Dom zdravlja KS Abel Baltić i direktor Doma zdravlja Hadžići Elvedin Tatarević nisu se pojavili niti opravdali svoj izostanak.

Uredno se odazvala i sjednici prisustvovala direktorica Hitne pomoći KS dr. Amra Bašić-Živadinović. Međutim, ono što je ustvrdila je krajnje zabrinjavajuće. Neprihvatljivo je da JU Dom zdravlja KS novim Pravilnikom prebacuje odgovornost pružanja primarne zdravstvene zaštite na Hitnu pomoć koja svojim kapacitetima to nije u stanju obavljati.

“Očigledno je da vi vodite računa o vašoj lokalnoj zajednici i promptno ste reagovali na ovakvu odluku. U objašnjenju piše da domovi zdravlja mogu da ne rade nedjeljnju dežuru zato što imaju dežurne ekipe hitne medicinske pomoći. Naše ambulante koje se nalaze na perifernim punktovima nisu uopšte registrovane kao ambulante urgentne medicine ili opšte medicine, to su ambulante medicinsko terenskih ekipa. To znači da su naše ambulante naši kardiomobili. Ovim pravilnikom građanima perifernih općina nije pružena dostupnost primarne zdravstvene zaštite na pravi način. Da bi im bila dostupna moraju otići do Ilidže. To možda za pacijente iz Hadžića nije problem, ali mi smo koliko znam do Ivan sedla i tamo često idemo na intervencije, njima je itekako problem”, kazala je direktorica Hitne pomoći KS dr. Amra Bašić-Živadinović.

Ono što se moglo čuti danas od vijećnika jeste da u svim segmentima života postajemo mjesna zajednica Ilidže. Da bi se to zaustavilo potrebna je jedinstvena i koordinirana akcija prema nadležnim institucijama. U slučaju ukidanja nedjeljne dežure u Domu zdravlja Hadžići te konkretne korake napravit će Kolegij Općinskog vijeća Hadžići zajedno sa načelnikom Općine i Zdravstvenim savjetom općine Hadžići.

Današnjoj 16. redovnoj sjednici prisustvovalo je 25 vijećnika koji su izabrali i dva zamjenska člana Općinske izborne komisije, Lejlu Telarević i Sanelu Mulagić.