• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Žrtva proslavljenih komandanta Armije RBiH ne smije biti zaboravljena

U organizaciji Općine Hadžići i Udruženja “9.bbr” Hadžići danas je u Sastavcima kod Tarčina obilježena godišnjica odbrane šireg rejona Blinja i pogibija proslavljenih komandanata i boraca Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Na spomen-obilježju u Sastavcima delegacije boračkih udruženja, porodice, prijatelji i saborci poginulih te delegacije Ministarstva za boračka pitanja KS i Općine Hadžići položili su cvijeće. Počast je odata majoru Zahiru Kariću Belom, kapetanu Suadu Mehmediću Sudi, Sretenu Lojanici Sreti, Adnanu Turčinoviću Adi, Ismetu Šariću i ostalim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH . Prisutnima se obratio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

“Mjesec juni je bio krvavi mjesec i 92. i 93. godine. Dolazio sam na ove terene kao pripadnik Specijalnog odreda “Bosna” i borio se na Igmanu i Treskavici. Vi ste imali otežavajuću okolnost jer ste imali dugu liniju i dva neprijatelja, s jedne strane srpski okupator s druge strane HVO. Izuzetno teška linija i teške borbe. Izražavam veliko poštovanje prema vama kao borcima. Želim da se zahvalim Udruženju “9.bbr” koje na ovaj način čuva kulturu sjećanja na naše najmilije. Stojimo uvijek na raspolaganju da podržimo ovu vrstu manifestacija da se ne zaborave. Ovo nije vrijeme od floskula, svjedočimo velikoj žrtvi naših najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH. Ta žrtva ne smije bili uzaludna. Drago mi je da vidim djecu danas ovdje i omladinu kojima prenosimo kroz historijske časove istinu o našoj borbi. Nadam se da će oni moći u zvaničnoj historiji u školama učiti za šta su se njihovi očevi i djedovi borili, za šta su dali svoje živote”, poručio je Osmanović.

O razlozima izbijanja rata sa HVO-om 1993. godine govorio je i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

“Zbog čega se 1993. godine otvorio rat sa HVO-om? Dogodio se iz razloga što je agresija bila smišljena. Osmislila ju je međunarodna zajednica, a izvođači radova tj. izvođači zločina na terenu bile su tada nama dvije susjedne, međunarodno priznate države, Srbija i Hrvatska sa svojim sunarodnicima ovdje iz Bosne. Ratne 1992. godine, jedan moj prijatelj u želji da napravi dobru saradnju sa Hrvatima, ovdje u Sastavcima, sastao se njima, ljudima iz Kreševa. Tražio je razmjenu MTS-a. Dobio je tog maja 1992. godine odgovor da oni s nama neće nikakvu saradnju uz poruku “mi ćemo protiv vas sigurno ratovati!”.

I dogodio se taj rat 1993. u nama najtežim trenucima. Pridodali su se i oni da rat privedu kraju i da sa nama završe. Kako su prošli najbolje govori podatak da su jaukali da se što prije potpiše Vašingtonski sporazum. Njihove želje i aspiracije nikada nisu prestale, danas ih vode političkim sredstvima. Naša je obaveza da ostanemo čvrsti i jedinstveni ”, kazao je između ostalog načelnik Ejubović.

Nakon Sastavaka, delegacije su položile cvjeće na šehidskom mezarju Kahriman u Pazariću te groblju Dub gdje je minutom šutnje i polaganjem cvijeća odata počast Sretenu Lojanici Sreti.