• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Obilježena 29. godišnjica stradanja mještana Grivića i Vrančića

Polaganjem cvijeća, učenjem Jasina i Fatihe na šehidskom mezarju Grivići i mezarju Vrančići danas je obilježena 30. godišnjica stradanja stanovnika ova dva hadžićka naselja. Cvijeće su položile delegacije Općine Hadžići, boračkih udruženja, porodice te delegacije političkih stranaka SDA i Narod i Pravda.

Danas smo se sjetili velikih ljudi, gazija, heroja, koji su se suprostavili tehnički daleko nadmoćnijem agresoru. Iako su znali da ne mogu odbraniti svoje kućne pragove, ostali su do posljednjeg metka. U želji da sačuvaju svoja ognjišta poginuli su: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Meho Čović, Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.

„ Ovi datumi su prilika da se sjetimo s kim živimo, na kakvom mjestu živimo i kako treba da se odnosimo međusobno i spram drugih. Ko god dođe na obilježavanje ovakvih događaja hvala mu, ko prenese hvala mu. Na taj način mi širimo istinu o agresiji, istinu o odbrani i istinu o karakteru onih koji sa nama ili oko nas žive. Ako mi ne uzmemo pouku iz ovih događaja velike su šanse da nam se opet isto ponovi. Samo u maju 1992. godine na ovim prostorima je pobijeno 58 naše braće i sestara. U junu iste godine kada su pobijeni branioci Grivića i Vrančića i kada su ova sela spaljena, desila se i kasarna Lukavica kada je u samo jednoj noći odvedeno i ubijeno 47 naše braće. Ti koji su to počinili danas nam pričaju laži i isto nam misle što su mislili 1992. godine“, kazao je u svom obraćanju načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Ostat će zapisano da su svoja kućna ognjišta Bošnjaci branili mjesec dana. Poginulo je čak šest boraca koji su kod roditelja bili jedinci. Tri porodice su se već ugasile pošto nemaju nasljednika. Iako je agresor više puta pokušavao da zauzme Griviće, to nisu uspjeli sve dok borcima nije ponestalo municije.

Obilježavanje ovog značajnog datuma tradicionalno organizuju Općina Hadžići i boračke organizacije općine Hadžići.