• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Promovisana knjiga Enesa Kazazovića “Područje Hadžića od sredine 15. stoljeća do početka 17. stoljeća“

Promocija knjige “Područje Hadžića od sredine 15. stoljeća do početka 17. stoljeća“ autora Enesa Kazazovića upriličena je sinoć u Multimedijalnoj sali u Hadžićima.

O knjizi su govorili načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, prof.dr. Aladin Husić i prof.dr. Muamer Hodžić.

Kako je istaknuto tokom promocije riječ je o rukopisu koji na 295 strana prati razvoj hadžičkog teritorija u razdoblju osmanske vladavine od 1455. do 1604. godine. Enes Kazazović, pasionirani, već dokazani istraživač, prihvatio se zadatka da hadžićki kraj iz arhivske tmine i dubine uvede u naučni i literarni diskurs.

„Sistematično, vrlo posvečeno autor je prikupio sve relevantne i najsitnije podatke do kojih je u ovom trenutku bilo moguće doći, neophodne za kontekstualizaciju određenih pitanja kroz povijest Hadžića dugu oko stoljeće i po. Sumarno, prostor se posmatra kroz propitivanje nekoliko suštinskih pitanja: administrativno, društveno-ekonomsko, demografsko i vjersko. Stoga se ovaj rukopis može smatrati iznimno značajnim postignućem, velikim doprinosm mikrohistoriji Hadžića, historijskim specifičnostima toga kraja čime se popunjava značajna praznina“, reći će jedan od promotora i recenzenata knjige prof.dr. Aladin Husić.

Izdavač ove publikacije je Općina Hadžići. Načelnik Hamdo Ejubović je sinoć između ostalog poslao poruku da je Bosna i Hercegovina država koja ima snažanu i stabilnu historiju i ljude koji će se boriti za svjetliju i bolju budućnost – naučnim radom i istraživanjem historije, kako bi utrli dobar i svijetao put za djecu i budućnost.