• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Gradac: Obilježena 31. godišnjica pogibije osam pripadnika TO

 

Na spomen-obilježju Gradac (Potoci) danas je položeno cvijeće i proučen Jasin čime je obilježena 31. godišnjica od pogibije osam pripadnika Teritorijalne odbrane BiH koji su stali u odbranu naše domovine na liniji Ormanja.

Kobnog 24. maja 1992. godine, nedaleko od sela Gradac, agresorska granata usmrtila je Ahdina Džafića (komandira voda), Nedžada Džafića, Mehmeda Džafića, Suada Čomora, Harisa Kahrimanovića, Mevlida Lihovca i Salema Selimovića. Istoga dana Elvedina Šehić izgubila je život nesretnim slučajem.

Cvijeće na spomen-obilježje u Gradcu položili su delegacije Općine Hadžići, Koordinacija boračkih udruženja Općine Hadžići, Udruženje organizacije „Porodica šehida i poginulih boraca“ općine Hadžići te OO SDA Hadžići.

Prisutnima se između ostalih obratio i Izet Sušić, borac koji je preživio taj majski dan.

“Trebali smo da zamijenimo naše saborce na liniji Ormanja. Dobili smo naređenje i krenuli na izvršenje zadatka. Neko se zadesio tu u blizini potoka, neko na ovome mjestu gdje sada stojimo, gdje je granta i pala. Masakr. Mnogo je granata taj dan palo. Taj nas je događaj zaista potresao i ostavio neizbrisiv trag dok god budemo živi”, prisjetio se Sušić.

Obilježavanju su prisustvovali i učenici Osnovne škole “6. mart” Hadžići predvođeni profesorom Enesom Kazazovićem. Program je vodio Mustafa Šehić.