• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Načelnik Ejubović obišao Griviće, Vrančiće i Drozgometvu, građani nisu sami

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović zajedno sa predstavnicima Civilne zaštite obišao je danas naselja Grivići, Vrančići i Drozgometva. Zbog obilnih padavina posljednih dana dijelove Bosne i Hercegovine su zadesile poplave, a najgora situacija na našoj općini je bila upravo u pomenutim naseljima.

Došlo je do bujičnih poplava na više lokacija, ulijevanja vode u više stambenih i pomoćnih objekata, oštećenja putnih komunikacija te začepljenja odvoda i šahtova. Općinska služba civilne zaštite pravovremeno je reagovala na zaštiti i spašavanju te otklanjanju i saniranju posljedica . Ekipe su radile cijelu noć i trenutno su na terenu gdje poduzimaju neophodne mjere.

Građani su u razgovoru sa načelnikom iskazali svoje zadovoljstvo brzom reakcijom struktura civilne zaštite u prvom udaru uz nadu da će isto tako biti brzo sanirane i posljedice.

“Želio bih da se zahvalim predstavnicima civilne zaštite. Da nije bilo njih i brze intervencije moja kuća bi bila sigurno poplavljena, a šteta velika”, govori mještanin Grivića Mujić Hazim.

Jedan od onih koji je pretrpio veliku materijalnu štetu u krugu privrednog objekta u naselju Grivići je i Salem Dupovac. Obilne padavine su pokrenule tlo i ugrozile objekte. Načelnik Ejubović je izdao nalog općinskoj službi da se u najkraćem roku napravi projekat i sanira šteta.

“Šta drugo da kažem osim jedno veliko hvala načelniku Ejuboviću. Ovo mi mnogo znači”, kazao je Dupovac.

“Štab civilne zaštite pokazao je visoki nivo brige i sigurnosti u borbi protiv poplava. Hvala im što se brinu za zajednicu. Očigledno je da smo mi učinili sve što je bilo u našoj moći da pomognemo građanima poplavljenih naselja. Iz svega trebamo svakako izvući i neke pouke. Prva je da se ovakvim nevoljama možemo nadati u svakom trenutku i puno ozbiljnije pratiti meteorološke prognoze. Jedini pravi odgovor na sve ovo što se događa je prevencija. To mora biti prevencija u kojoj sudjeluju svi u lokalnoj zajednici. Ključnu ulogu svakako tu ima naša Civilna zaštita s čijom sam intervencijom u ovom konkretnom slučaju, još jednom ponavljam, zadovoljan. U narednih nekoliko dana ćemo razmotriti stanje na ugroženim područjima i u skladu sa procijenjenim štetama intervenisati”, poručio je Ejubović.

Na osnovu prijava bujičnih i drugih poplava Operativnom centru civilne zaštite Hadžići, izvršeni su izlasci na teren pripadnika Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, Službe za razvoj i stambeno-komunalne poslove, Službi zaštite i spašavanja (VD „Tarčin“ i JKP „Komunalac“ Hadžići), i preduzete preventivne mjere i aktivnosti na zaštiti od poplava i spašavanju materijalnih dobara.

Prirodne nesreće koje najčešće pogađaju Bosnu i Hercegovinu i ovaj region jesu poplave. Posljednjih godina se javljaju sve češće i u sve većem intenzitetu. Glavni uzrok ovoj i drugim poplavama svakako je velika količina kiše u kratkom periodu. Ali tome doprinose i drugi činioci, kao što su: neočišćena korita rijeka i potoka, nedovoljna dubina korita, nedostatak nasipa i obodnih kanala uz vodotoke za koje se zna da plave, nedostatak kanalske i drenažne mreže na zemljištima uz takve vodotoke, ogoljevanje brda i planina, te sječama šuma, s kojih se slijevaju velike količne vode a od te vode i zemljani nanos zatrpavaju rijeke i potoke, čime uzrokuju poplave.