• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Sjećanje na heroje Lokava

U povodu obilježavanja odbrane Lokava, danas je održana manifestacija pod nazivom “Odbrana Lokava 92-95” u organizaciji Općine Hadžići, Udruženja “RVI” Hadžići i Mjesne zajednice Lokve.

Na spomen-obilježju na kojem su uklesana imena 24 šehida i dvije civilne žrtve rata položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Na igralištu područne škole Lokve, učenici osnovnih škola “9. maj” iz Pazarića i “Hilmi ef. Šarić” iz Tarčina odigrali su revijalnu malonogometnu utakmicu.

Prigodan kulturno-umjetnički program izveli su članovi KUD “Bjelašnica” iz Pazarića dok su osnovci područne škole Lokve prisutne počastili recitacijom i sevdalinkom. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu selo Lokve imalo je veliki značaj za odbranu opkoljenog Sarajeva i BiH.

U periodu 1992 - 1995 kroz Lokve je prolazio put spasa, put koji je povezivao glavni grad sa ostatkom Bosne i Hercegovine. U Koordinaciji boračkih udruženja općine Hadžići vlada jedinstveno mišljenje da je ova manifestacija iz godine u godinu sve manje i manje posjećena. U narednom periodu trebalo bi doći do pomjeranja datuma obilježavanja kako bi ovaj izuzetno značajan događaj dobio posjećenost kakvu zaslužuje.