• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Saopćenje za javnost u vezi stambeno-poslovnog objekta izgrađenog na parceli k.č broj 937/1 K.O. Hadžići

S obzirom na činjenicu da se već duže vrijeme na društvenim mrežama vodi polemika o regularnosti postupka izgradnje stambeno-poslovnog objekta investitora CET BAH d.o.o. Sarajevo, izgrađen na k.č. 937/1 K.O. Hadžići, obavještavamo javnost da je navedeni objekat izgrađen i uplanjen u skladu sa zakonom i na osnovu izdate urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje i upotrebne dozvole, a sve u skladu sa Regulacionim planom „Hadžići“ i po Rješenju Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Građani koji su u ovoj zgradi kupili stan ili poslovni prostor mogu na istom upisati pravo vlasništva u skladu sa zakonom.

Podsjećamo javnost da je Općina Hadžići u saradnji sa Ministarstvom stambene politike Kantona Sarajevo na ovom objektu limitirala tržišnu cijenu 1m2 useljivog stambenog prostora na 1.215,00 KM bez uračunatog PDV-a. Ovo je urađeno kako bi se mladim ljudima naše općine, koji tek zasnivaju svoju porodicu, olakšalo rješavanje stambenog pitanja kupovinom stana po najpovoljnijim cijenama.

U proteklih 20 godina uspješnog rada općinske administracije na čelu sa načelnikom Hamdom Ejubovićem bilo je pokušaja da se na razne načine ometu efikasnost rada i naruši ugled kako načelnika tako i Općine Hadžići. Najčešće se to radilo plasiranjem neistinitih informacija na društvenim mrežama i pojedinim medijima te podnošenjem neosnovanih prijava. Posljednja u nizu lažnih optužbi je i ova o neregularnosti postupka izgradnje zgrade CET BAH-a.

Slučaj širenja neistinitih informacija u postupku uplanjenja predmetnog stambeno-poslovnog objekta, od svih ranijih, razlikuje se po činjenici, da su osobe koje nisu uposlenici Općine Hadžići, u kreiranju lažne slike nezakonitog postupanja u Općini Hadžići, našli saučesnike u najbližim saradnicima Općinskog načelnika. Ti uposlenici kao odgovorne osobe u svojim službama su postupali protivno datim ovlaštenjima.

Općina Hadžići je institucija vladavine prava. Svaki građanin države Bosne i Hercegovine koji ima zakonom zagarantovano pravo, a koje mu Općina Hadžići treba osigurati, to pravo će i ostvariti. Općina Hadžići će i u budućnosti nastaviti štititi načelo vladavine prava što se odnosi i na same uposlenike ukoliko oni budu zanemarivali svoju obavezu postupanja po zakonu.

Kako bismo svi zajedno poboljšali stanje u našoj zajednici apelujemo da svako pojedinačno, vlastitim nastojanjima, popravlja stanje u svom okruženju, a ako to ne može vlastitim zalaganjem, onda neka obavijesti one koji su obavezni poduzeti radnje po tom pitanju, kako bismo ojačali međusobno povjerenje.

Jedinstveni općinski organ uprave Općine Hadžići