• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Knjiga 'Breza-94, Bužimska bosanska bitka' promovisana u Hadžićima

Promocija knjige "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" autora Seada Jusića upriličena je sinoć u Multimedijalnoj sali Hadžići.

O knjizi, u kojoj se detaljno opisuju događaji iz jedne od najvećih bitaka i najvećih pobjeda bužimskih vitezova, uz ostale, govorili su autor Sead Jusić, te Elvedin Mulagić i Nihad Šehić.

Po riječima autora, knjiga je sadržajno dvojna, a govori i o jednoj bitci, o narastanju Bužimske brigade, ali i o borbi za institucije BiH.

- Knjiga je sadržajno dvojna. Jedno je priča o jednoj bitci, o jednoj operaciji neprijateljske vojske koju smo mi, 505. brigada slomili 1994. godine. To je druga u nizu strateških operacija Vojske Republike Srpske koje su vođene da se okupira bihaćki okrug i uništi Peti korpus Armije RBiH. Kasnije su bile još tri operacije od strateškog značaja i nijedna nije prošla i na taj način mi smo dali ogroman doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske i Republike BiH jer da je nastala 'srpska zemlja' od Doboja do Karlovca onda nikakve 'Oluje' ne bi bilo i sasvim bi drugačije danas izgledala karta zemalja na prostorima bivše Jugoslavije - kazao je Jusić.

"Breza 94", dodaje autor, "je jedna u nizu operacija u kojoj naš neprijatelj nije uspio".

- To je priča o narastanju 105. bužimske brigade pod palicom njenog komandanta Izeta Nanića s jednog bezimenog prostora do nivoa da može slomiti najelitnije jedinice Vojske Republike Srpske i poraziti ih. S druge strane, Bužimska bosanska bitka govori o našem putu, o našoj borbi na prostoru Bužima i Krajine za institucije BiH te knjiga i počinje Platformom Predsjedništva Republike BiH. Knjiga objašnjava borbu za institucije i stajanje na liniji države Bosne i Hercegovine, zbog toga je i taj dodatak 'Bužimska bosanska bitka'- navodi Jusić.

Elvedin Mulagić je istakao kako je knjiga autentični presjek događaja, dešavanja u Bosanskoj krajini, praktično monografija svima poznate 505. bužimske brigade kojom je, kako je kazao, komandovao heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata brigadni general Izet Nanić, koji je, nažalost, u završnim operacijama i poginuo.

Nihad Šehić je istakako kako je ovo djelo koje na najslikovitiji način i s puno dokumenata oslikava navedenu operaciju ali i sve što se dešavalo u zoni odgovornosti 505. bužimske brigade.

Knjiga "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" sadrži veliki broj originalnih dokumenata, karata, fotografija i svjedočanstava sudionika, kao i neke ratne dnevnike koje javnost nije imala priliku vidjeti niti pročitati.

Organizatori promocije su Općina Hadžići i Koordinacija boračkih udruženja općine Hadžići.