• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

KS: KVALITET ZRAKA JE POGORŠAN, NA SNAGU STUPAJU INTERVENTNE MJERE IZ EPIZODE UPOZORENJA

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo je epizodu „Upozorenje“ za područje KS uz primjenu interventnih mjera koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih materija u zrak.

Zrak je zagađen u većem dijelu Kantona, a vrijednosti lebdećih čestica prelaze 90 mikrograma po metru kubnom čestica, što je prag za proglašenje pomenute epizode, uz najavljene vremenske prilike.

Koncentracije čestica u zraku su u porastu od sinoć, a posljednje izmjerene vrijednosti ovog polutanta u 13:00 sati se kreću od 129 mikrograma po metru kubnom u Ilijašu, 113 µg/m3 u Vogošći, 122 µg/m3 na Bjelavama, te 85 µg/m3 na Vijećnici, 83µg/m3 na Otoci i 72µg/m3 na Ilidži.

Prema sinoptičkoj prognozi danas i naredna dva dana se očekuje sunčano vrijeme, uz naoblaku u srijedu u večernjim satima i mogućnost malo kiše, kao i vrlo slab vjetar promjenjivog smjera, te temperaturne inverzije tokom jutra i večeri.

Prognozirani zračni pritisak i tempereratura u narednim danima neće uticati na formiranje magle u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo, pa ovakvo vrijeme može prividno stvoriti utisak da koncentracije čestica u zraku nisu povišene, iako je stanje suprotno.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Interventne mjere koje stupaju na snagu su dostupne na: https://bit.ly/3RMdpgt

Kvalitet zraka se kontinuirano prati, te podaci objavljuju na https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php