• Tel.: +387 33 475 900
  • ohadzici@bih.net.ba

Dobrodošli
Općina Hadžići

Penzionerima 364 KM, a ostalim kategorijama 579 KM EU pomoći

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas konačne rezultate Javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize. Na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom. To je za 2.291 domaćinstvo više u odnosu na broj domaćinstava sa preliminarne liste na kojoj je bilo 152.488.

- Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU, imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a obzirom da je konačna lista završena, te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo penzionere sa najnižom i zagarantovanom penzijom pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će penzioneri dobiti po 364,25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579,76 KM po pojedinačnom domaćinstvu - kazao je ministar Delić.

Prema riječima ministra Delića, sredstva bi sutra trebala biti prebačena gradovima i općinama. Ministar Delić očekuje da gradovi i općine građanima sredstva isplate najkasnije u narednih deset dana.

Građani mogu provjeriti konačni status svoje prijave na web stranici https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/